In dit artikel leggen we uit wat een XML Sitemap is, hoe je een sitemap precies moet aanmaken en hoe je het optimaal kunt gebruiken om je website te verbeteren.

Definitie sitemap.xml

Een XML sitemap is een document waarin de URLs van alle pagina’s een website zijn opgenomen. Dit document heeft als doel de zoekmachines een overzicht te geven van de gehele website, dit zowel over de inhoud als over de structuur.

Web crawlers en zoekmachines, zoals GoogleBot, lezen dit bestand zodat ze de website slimmer en efficiënter kunnen crawlen en indexeren. Een goede sitemap vergroot de kans op een snelle indexatie van je relevante URLs.

Met behulp van een (goede) sitemap, kom je hoger in Google.

Belang van een goede sitemap

XML Sitemaps zijn een dankbaar hulpmiddel om zoekmachines de inhoud van je website te laten vinden. Een Sitemap zal zoekmachines triggeren en duidelijk maken dat er nieuwe of bijgewerkte content te vinden is op je website.

Het is dus uitermate belangrijk dat je een sitemap aanmaakt. Zeker voor grote websites met meer dan 500 pagina’s is dit van groot belang.

Locatie

De XML Sitemap wordt net zoals andere pagina’s op je eigen domein of URL geplaatst. Meestal is dat in de root-folder van je website. Mijn sitemap kun je hier raadplegen:

https://depends.be/sitemap_index.xml

Het is niet altijd mogelijk om je XML Sitemap in de root-folder (/) te plaatsen. Grote internationale website met meer dan honderdduizenden pagina’s, voorzien vaak verschillende sitemaps per land of taal. Vaak lossen ze dit dan bijvoorbeeld zo op:

https://www.website.com/en/sitemap.xml
https://www.website.com/nl/sitemap.xml
https://www.website.com/fr/sitemap.xml

Het is dus mogelijk om hiervan af te wijken, mits je naar je Sitemap verwijst in je robots.txt bestand.

Bol.com doet dit alvast goed in hun robots.txt bestand:

User-agent: * Allow: / # Sitemap Sitemap: https://sitemap.bol.com/v0.9/index

Sitemap indienen en beschikbaar maken

Het is belangrijk dat je je sitemap beschikbaar maakt voor Google. Dit doe je door:

• de sitemap toe te voegen aan het robots.txt bestand;
  • de ‘ping’-functionaliteit te gebruiken en Google te vragen je sitemap te crawlen. Hiervoor stuur je een HTTP-GET-verzoek (http://www.google.com/ping?sitemap=);
  • de sitemap rechtstreeks door te sturen naar Google via Search Console.

Een XML-sitemap kun je toevoegen aan Google Search Console.

Andere XML sitemaps

Naast de standaard Sitemap is het ook belangrijk om volgende sitemaps te verzenden naar Google:

Video XML Sitemap

Een video sitemaps is een bestand met aanvullende informatie over alle video’s die worden weergegeven op je website. Met behulp van dergelijke sitemaps kunnen zoekmachines videocontent op je website beter interpreteren en lokaliseren.

Afbeelding XML Sitemap

Afbeeldingen kun je toevoegen aan een bestaande sitemap of je kunt een sitemap voor afbeeldingen aanmaken. Door een sitemap te voorzien voor afbeeldingen, kan een zoekmachine afbeeldingen vinden die het anders misschien over het hoofd zou zien. Denk maar aan afbeeldingen die worden weergegeven via JavaScript-code.

Nieuws XML sitemap

Een nieuws sitemap kun je aanmaken indien je specifieke URLs wilt indienen bij Google Nieuws.

Krijg het laatste SEO-nieuws in je mailbox