De ultieme SEO gids 2024

Welkom bij de ultieme SEO-gids in 2024! Wil je meer inzicht krijgen in zoekmachineoptimalisatie? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze gids behandelen we alles, van de basisprincipes van SEO tot meer geavanceerde strategieën. Ontvang praktische tips en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, want deze gids wordt regelmatig geüpdatet. Klaar om jouw website naar de top van de zoekresultaten te tillen? Ready, set, go!

Inhoud van deze SEO handleiding

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands ook zoekmachineoptimalisatie genoemd. SEO is het geheel van acties die ervoor zorgen dat een website hoger in de zoekresultaten verschijnt. Die acties kan je onderverdelen in 3 pijlers:

Mathias legt de drie aspecten van seo uit: content, techniek en autoriteit aan een whiteboard.
 1. Techniek: de structuur en prestaties van je website optimaliseren
 2. Content: kwalitatieve en relevante teksten creëren die voldoen aan de noden van de lezer
 3. Autoriteit: de geloofwaardigheid van je website opbouwen m.b.v. linkbuilding

Hoewel er verschillende zoekmachines zijn (bv. Bing, Yahoo!, DuckDuckGo, Ecosia …), is Google wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle zoekopdrachten. In deze ultieme SEO-gids 2024 focussen we dus voornamelijk op Google.

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is van essentieel belang voor de digitale marketing van jouw bedrijf. Enkele voordelen op een rij:

 • Meer organisch verkeer: SEO vergroot de online zichtbaarheid van je bedrijf. Een website die hoog in Google scoort, krijgt meer organische bezoekers
 • Leadgeneratie: Een hoge ranking levert aanzienlijk meer potentiële klanten op. Met andere woorden: SEO is een krachtige lead generator.
 • Sterkere autoriteit: Een goede positie in de zoekresultaten wekt vertrouwen op bij de klant. Op die manier profileer je jezelf als autoriteit.
 • Concurrentievoordeel: Het versterkt je concurrentievoordeel en leidt tot betere conversieratio’s.
 • Kosteneffectiviteit: SEO biedt een kosteneffectieve strategie in vergelijking met betaalde advertenties.
 • Verbeterde gebruikerservaring: SEO optimaliseert de gebruikerservaring op je website, bv. sitesnelheid, mobielvriendelijkheid …
 • Duurzame strategie: SEO biedt blijvende voordelen voor bedrijven die streven naar een sterke online aanwezigheid en langetermijnsucces op het internet. De impact van SEO is duurzaam.

Het verschil tussen SEO & SEA

SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) zijn beide strategieën om de online zichtbaarheid van je website te vergroten, maar ze verschillen aanzienlijk in aanpak en resultaten.

SEO richt zich op het optimaliseren van een website om hoger te ranken in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Dit wordt bereikt door technische verbeteringen, het creëren van kwalitatieve content en het bouwen aan de autoriteit van de website. Het is een langdurig proces dat duurzame, kosteneffectieve resultaten oplevert.

SEA gaat over het betaald adverteren in zoekmachines, zoals Google Ads. Het stelt bedrijven in staat om advertenties te plaatsen die bovenaan of naast de organische zoekresultaten verschijnen, meestal aangeduid met een label zoals ‘Ad’. SEA biedt snelle zichtbaarheid en is direct meetbaar, maar vereist een continu budget om de advertentieplaatsing te behouden.

SEO (Organische resultaten)

SEA (Google Ads)

Screenshot van Google Ads met 'gesponsord' ernaast.

Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-E-A-T)

In 2014 voegde Google E-A-T toe aan zijn richtlijnen. E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Sinds december 2022 voegde Google hier nog Experience aan toe. Google gebruikt E-E-A-T als richtlijn om de kwaliteit en betrouwbaarheid van content te beoordelen:

Google E-E-A-T
 • Experience: Reflecteert de persoonlijke ervaring en directe betrokkenheid van de contentmaker bij het onderwerp. Met nadruk op hoe individuele inzichten de waarde van de content verrijken.
 • Expertise: Duidt op de diepgaande kennis of vaardigheden van de contentmaker in een specifiek veld, wat aantoont dat de informatie betrouwbaar en goed onderbouwd is.
 • Authoritativeness: Meet de erkenning van een website of contentmaker als een gezaghebbende bron binnen hun vakgebied, vaak door erkenning van peers of andere autoriteiten.
 • Trustworthiness: Gaat over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de website en de content, inclusief nauwkeurigheid van de informatie en veiligheid van de website voor gebruikers.

Hoewel E-E-A-T op zichzelf geen rankingfactor is, is het aangewezen om een mix van factoren te gebruiken die content met een goede E-E-A-T kunnen identificeren. Hieronder vind je een overzicht van de 10 belangrijkste ranking factoren in 2024.

Wat zijn de belangrijkste SEO factoren?

Google baseert zich op honderden factoren om te bepalen welke webpagina’s het beste beantwoorden aan de vragen van hun gebruikers. Sommige factoren wegen hierin zwaarder door dan andere. Dit zijn de top 10 ranking factoren in 2024:

SEO succesfactoren
 1. Een veilige en toegankelijke website: Beveilig je website met een SSL-certificaat, en garandeer vlotte indexatie door Google’s crawlers met een goed gecodeerde website, een robots.txt-bestand en een sitemap.
 2. Paginasnelheid: Snel ladende webpagina’s zijn essentieel voor een goede gebruikerservaring en SEO-ranking.
 3. Mobielvriendelijkheid: Optimaliseer je site voor mobiele apparaten, aangezien Google nu prioriteit geeft aan mobiel-geoptimaliseerde sites.
 4. Sitestructuur: Een logisch opgebouwde sitestructuur verbetert niet alleen de navigatie voor gebruikers, maar helpt ook zoekmachines om de hiërarchie en relevantie van pagina’s beter te begrijpen.
 5. Content: Gebruik relevante zoekwoorden en LSI-zoekwoorden in je inhoud, en begrijp de zoekintentie van gebruikers.
 6. Technische SEO: Optimaliseer het crawlbudget, implementeer structured data (bijvoorbeeld schema-markup), paginering, canonicals …
 7. Gebruikerservaring: Google gebruikt factoren zoals klikfrequentie (CTR), bouncepercentage en gemiddelde sessieduur om de zoekresultaten te rangschikken.
 8. Autoriteit: Bouw kwalitatieve inkomende links, gebruik uitgaande links naar relevante bronnen en gebruik interne links om je pagina’s met elkaar te verbinden.
 9. Sociale signalen: Hoewel sociale signalen geen directe rankingfactor zijn, kunnen social shares je SEO-rangschikking indirect beïnvloeden door meer verkeer en backlinks te genereren.
 10. Correcte bedrijfsinformatie: Voor lokale bedrijven is de juiste bedrijfsinformatie (zoals naam, adres en telefoonnummer) belangrijk voor lokale SEO-ranking.

Hoe start je met SEO?

Binnen SEO zijn er enkele focus werkzaamheden die je kunt uitvoeren. Deze zijn cruciaal voor een stevige basis waarop je kunt bouwen.

SEO doelstellingen & KPI’s

SEO-doelstellingen en KPI’s zijn essentieel om het succes van je zoekmachine-optimalisatiestrategie te meten. Door duidelijke doelen en KPI’s te definiëren, kun je de voortgang volgen, aanpassingen maken en je SEO-inspanningen optimaliseren.

 • Doelstellingen kunnen gericht zijn op het verhogen van organisch verkeer, het verbeteren van SERP-posities, het vergroten van de conversieratio of het versterken van de online autoriteit. 
 • KPI’s zoals klikfrequentie (CTR), bouncepercentage en gemiddelde sessieduur bieden meetbare inzichten in de prestaties. 

Je kan jouw SEO-doelstellingen en KPI’s meten met specifieke tools zoals SEMRush, SERanking, Google Search Console, Google Analytics en de Page Speed Insights.

Hulp nodig bij het bepalen van je SEO-doelstellingen? Wij helpen je graag!

SEO in verschillende sectoren

SEO-strategieën kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de sector. Hier is hoe SEO kan worden geoptimaliseerd voor verschillende specifieke sectoren:

1. E-commerce

 • Productpagina Optimalisatie: Zorg voor gedetailleerde productbeschrijvingen met relevante trefwoorden.
 • Gebruikerservaring: Een snelle, mobielvriendelijke website met een effectieve navigatiestructuur.
 • Beoordelingen en Ratings: Bevorder gebruikersbeoordelingen om vertrouwen op te bouwen.
 • Afbeeldingsoptimalisatie: Zorg dat afbeeldingen van producten SEO-vriendelijk zijn met alt-tags.

2. B2B (Business-to-Business)

 • Inhoud gericht op Beslissers: Creëer inhoud die besluitvormers aanspreekt, met een focus op waarde, ROI en casestudy’s.
 • Leadgeneratie: Optimaliseer voor conversiegerichte trefwoorden.
 • Autoriteitsopbouw: Ontwikkel thought leadership door middel van deskundige blogposts, whitepapers en onderzoeksrapporten.
 • LinkedIn Integratie: Gebruik LinkedIn voor het delen van inhoud en het opbouwen van netwerken.

3. D2C (Direct-to-Consumer)

 • Merkopbouw: Sterke focus op merkbekendheid en verhaalvertelling.
 • Community Engagement: Betrek klanten via sociale media en loyaliteitsprogramma’s.
 • SEO voor Lokale Zoekopdrachten: Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten als het een fysieke locatie betreft.
 • Mobiele Optimalisatie: Prioriteit aan mobiele gebruikerservaring.

4. Affiliate Marketing

 • Niche Trefwoordstrategie: Focus op long-tail en specifieke niche trefwoorden.
 • Productrecensies en Vergelijkingen: Gedetailleerde recensies en productvergelijkingen.
 • Linkopbouw: Verkrijg backlinks van relevante en autoritaire bronnen.
 • Transparantie: Wees duidelijk over affiliatelinks om vertrouwen te behouden.

Elke sector vereist een unieke benadering van SEO. Het begrijpen van het doelpubliek, de klantenreis en de concurrentiedynamiek is cruciaal voor het ontwikkelen van een effectieve SEO-strategie voor elk van deze sectoren.

Google Updates met een grote impact op SEO

Google rolt jaarlijks verschillende updates uit die een grote impact hebben op de zoekresultaten en hoe websites worden gerangschikt. Voor SEO-specialisten betekent dit dat zij vaak terug naar de tekentafel moeten om hun strategieën bij te schaven. Elke update, van de beruchte “Florida” in 2003 tot de meest recente Core Updates, heeft de manier waarop we naar SEO kijken en hoe we content optimaliseren voor zoekmachines fundamenteel veranderd. Het is dan ook van essentieel belang dat je op de hoogte blijft van de nieuwste updates.

Jaar Update Naam Beschrijving
2003 Florida Bestreed keyword stuffing en black-hat SEO-praktijken.
2005 Nofollow Introductie van de “nofollow” tag.
Jagger Bestreed linkspam en onnatuurlijke linkgroei.
2007 Universal Search Integratie van verschillende contenttypen in zoekresultaten.
2010 Caffeine Snellere indexering en meer recente content.
2011 Panda Richtte zich op lage kwaliteit content en hoge advertentie-naar-content ratio’s.
2012 Penguin Bestreed webspam, vooral linkspam en keyword stuffing.
EMD Update Verminderde de ranking van sites met domeinnamen die exact matchen met trefwoorden.
2013 Hummingbird Verbeterde het begrip van hele queries in plaats van individuele trefwoorden.
2014 Pigeon Verbeterde lokale zoekresultaten en integratie met Google Maps.
2015 Mobilegeddon Voorrang aan mobielvriendelijke websites.
RankBrain Introductie van machine learning in het algoritme.
2016 Possum Verfijnde lokale zoekresultaten en nadruk op de locatie van de zoeker.
2018 Mobile-First Indexing Gebruik van de mobiele versie van content voor indexering en ranking.
Medic Impact op gezondheids- en wellnesssites, benadrukken van expertise, autoriteit, betrouwbaarheid.
2019 BERT Verbeterde het begrip van de context van trefwoorden.
2020 Core Updates  Regelmatige updates van het algoritme.
2021 Page Experience Integratie van gebruikerservaring signalen in ranking factoren.
2022-2023 Product Reviews Update Verbetering van de kwaliteit van productbeoordelingen in zoekresultaten.
Meer Core Updates Voortdurende algoritme verbeteringen.

Bekijk altijd een recent overzicht van de updates op https://status.search.google.com/products/rGHU1u87FJnkP6W2GwMi/history

De toekomst van SEO en AI

AI als hulpmiddel voor SEO

De toekomst van SEO is onlosmakelijk verbonden met de vooruitgang in artificiële intelligentie (AI). Daarbij hoeft kunstmatige intelligentie niet als een bedreiging gezien te worden voor SEO, maar eerder als een hulpmiddel om ons werk efficiënter en effectiever te maken. Door AI bijvoorbeeld in te zetten voor data-analyses, het opstellen van contentbriefings en als brainstormpartner voor zoekwoordenonderzoek, kunnen we dieper inzicht verkrijgen en onze doelstellingen sneller bereiken.

Search generative experience

Google kan op AI-vlak natuurlijk niet achterblijven op tools als OpenAI en Bing Promotheus. Daarom lanceerde Google na Bard, ook een vernieuwde manier van zoeken waarbij ze met AI een antwoord geven op je zoekvragen.

De toekomst van SEO en Google: Search generative experience

SEO tools (gratis & betalend)

Met deze handige SEO-tools kan je je positie in de zoekmachine snel verbeteren!

Gratis SEO tools

 • Google Keyword Planner: Een hulpmiddel voor zoekwoordanalyse dat zoekvolumegegevens, concurrentie en suggesties biedt voor zoekwoorden. Deze tool is beschikbaar in je Google Ads account. 
 • Google Trends: Met Google Trends kan je actuele zoekpatronen en trending onderwerpen ontdekken. Handig voor nieuwswebsites bijvoorbeeld.
 • Google Search Console: Deze gratis tool van Google biedt inzichten in hoe Google je website ziet en biedt rapporten over indexering, prestaties en mogelijke problemen. Dit is by far de favoriete tool van menig SEO-specialist. 
 • Google Analytics: Hiermee kun je het verkeer op je website volgen en gedetailleerde statistieken krijgen over bezoekersgedrag.
 • Yoast SEO: Een populaire WordPress-plug-in die on-page SEO-optimalisatie vergemakkelijkt, inclusief het optimaliseren van titels, metabeschrijvingen en meer. Vertrouw hierbij niet blindelings op de groene bolletjes als enige indicatie van SEO-perfectie; een diepgaand begrip van contentkwaliteit en gebruikersintentie primeert.
 • Screaming Frog SEO Spider: Een desktoptoepassing die je website scant op technische problemen, zoals gebroken links en ontbrekende metadata. In de gratis versie is het aantal gescande webpagina’s beperkt tot 500.
 • Answer the Public: Een tool die inzicht biedt in veelgestelde vragen en zoektermen rond een specifiek onderwerp, waardoor je waardevolle ideeën voor content kunt genereren. In de gratis versie is het aantal dagelijkse zoekopdrachten beperkt tot 3.

Betalende SEO tools

 • Semrush: Een uitgebreide SEO-suite met functies voor zoekwoordanalyse, site-audits, concurrentieanalyse en advertentieonderzoek.
 • Ahrefs: Deze overkoepelende SEO-tool biedt functies voor zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse, backlink-onderzoek en meer.
 • SE Ranking: Een alles-in-één SEO-platform met functies voor zoekwoordanalyse, rank-tracking, site-audits en concurrentieanalyse.
 • Mangools: Een suite van SEO-tools, waaronder KWFinder, SERPChecker, SiteProfiler en meer, voor zoekwoordanalyse, rank-tracking en concurrentieanalyse.
 • Moz Pro: Moz biedt tools voor zoekwoordanalyse, site-audits, rank-tracking en linkbuilding.
 • Surfer SEO: Een tool die zich richt op on-page optimalisatie door aanbevelingen te geven voor contentstructuur en -optimalisatie op basis van concurrentieanalyse.
 • Thruuu: Een tool voor content-audits en optimalisatie om de prestaties van je website te verbeteren door middel van contentanalyse en suggesties voor verbetering

SEO misverstanden

 1. SEO is eenmalig: Veel mensen geloven dat SEO een eenmalige taak is. In werkelijkheid is SEO een continu proces. Zoekmachines veranderen regelmatig hun algoritmen, en concurrenten verbeteren ook voortdurend hun websites, wat betekent dat je voortdurend je SEO-strategie moet aanpassen.
 2. Meer trefwoorden betekent een hogere ranking: Dit is de misvatting dat het simpelweg volproppen van je content met trefwoorden je rankings zal verbeteren. Zoekmachines zoals Google zijn geëvolueerd om de kwaliteit van content te herkennen, en keyword stuffing kan leiden tot een penalty.
 3. Links kopen is een goede strategie: Het kopen van links wordt beschouwd als een “black hat” SEO-praktijk en wordt sterk afgeraden. Het kan op korte termijn werken, maar op lange termijn kan het leiden tot ernstige penalties van zoekmachines.
 4. SEO draait alleen om ranking: Terwijl een hoge ranking in zoekmachines belangrijk is, is het niet het enige dat telt. Het gaat ook om het bieden van waardevolle content, het verbeteren van de gebruikerservaring, en het converteren van bezoekers in klanten.
 5. Metatags zijn niet belangrijk: Sommige mensen denken dat meta tags (zoals de metabeschrijving) niet langer relevant zijn. Hoewel ze misschien niet direct de rankings beïnvloeden, spelen ze een cruciale rol in de click-through rate (CTR) vanuit de zoekresultaten.
 6. Sociale media hebben geen invloed op SEO: Sociale signalen zoals likes en shares worden niet direct gebruikt als rankingfactoren, maar ze kunnen indirecte voordelen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot meer link sharing en verhoogde zichtbaarheid, wat op zijn beurt weer invloed kan hebben op de zoekmachine rankings.
 7. SEO is alleen voor zoekmachines: Hoewel optimalisatie voor zoekmachines cruciaal is, zou het uiteindelijke doel altijd moeten zijn om waardevolle en relevante content te bieden voor de gebruikers, niet alleen voor zoekmachines.
 8. SEO is gratis: Een veelvoorkomend misverstand is dat SEO volledig kosteloos is. Hoewel er gratis tools beschikbaar zijn, vergt SEO de nodige tijd en inspanning. Het is vaak nodig om middelen te investeren in hoogwaardige content, technische optimalisatie en mogelijk externe expertise.

Aan de slag met SEO voor jouw bedrijf?

Wij zijn Depends

Een agency dat zich volledig toelegt op SEO. Geen breed online marketingbureau, wel ervaren SEO-specialisten met liefde voor het vak.

Wij geloven dat focus de sleutel tot sterke resultaten is. Daarom concentreren wij ons uitsluitend op datgene waarin we excelleren: zoekmachineoptimalisatie. Wij zien SEO niet als alleenstaand gegeven, maar als onderdeel van de volledige marketingmix. Synergie tussen SEO en de andere on- en offline marketingactiviteiten staat centraal in onze aanpak.

co-founders Mathias en Pieter van SEO agency Depends

Met deze bedrijven gingen wij reeds een langdurige samenwerking aan

logo van Renson
logo van De Morgen
logo van 24 pharma
logo van Het Laatse Nieuws
logo van Teamleader