In deze gids leggen we uit wat redirects zijn aan de hand van enkele voorbeelden, we leggen het verschil uit tussen een 301 en een 302 redirect en we leren je hoe je een redirect op verschillende manieren kunt instellen.

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om gebruikers en zoekmachines naar een andere URL te sturen, dan de URL die oorspronkelijk aangevraagd werd. De twee meest gebruikte redirects zijn een 301 en een 302.

Wat is een 301 redirect? Een 301 redirect is een permanente redirect. Deze redirect geeft 90-99% van de linkwaarde door aan de nieuwe URL.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente redirect. Dit type redirect geeft 90-99% van de linkwaarde (ranking power) van de oude URL door aan de nieuwe URL.

Een 301 redirect kun je vergelijken met een permanente omleiding. Je zorgt ervoor dat mensen die naar webpagina A surfen automatisch op webpagina B belanden. Door de linkwaarde door te geven zorg je ervoor dat webpagina B onmiddellijk goed scoort in Google. Ze zijn dus zeer belangrijk voor je SEO.

Wanneer gebruik je een 301 redirect [voorbeelden]

Wil je de domeinnaam van je website aanpassen? Wil je webpagina’s verwijderen of verplaatsen? Wil je de URL van bepaalde pagina’s wijzigen? Gebruik dan een 301 redirect.

Voorbeeld 1: nieuwe domeinnaam

Je wil de domeinnaam van je website aanpassen van www.websiteA.com naar www.websiteB.com. Dit is een permanente verhuis, dus hiervoor moet je een 301 verwijzing voor gebruiken.

Voorbeeld 2: van http naar https

Heb je een SSL certificaat (Secure Sockets Layer) aangeschaft voor je website? Dan moet je alle http URLs redirecten naar https, mét een 301. Dus:

http://www.websiteA.com/blog naar https://www.websiteA.com/blog

Voorbeeld 3: wijzigen van pagina URL

Wil je de URL structuur wijzigen van een bestaande pagina? Dan moet je een redirect leggen van de oude URL naar de nieuwe URL:

https://www.websiteA.com/blog/uitleg-over-redirects-voor-beginners naar https://www.websiteA.com/blog/redirects

Wat is een 302 redirect? Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Met deze redirect geef je aan dat de URL die wordt opgeroepen, zich tijdelijk op een andere locatie bevindt.

Wat is een 302 redirect?

Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Met deze redirect geef je aan dat de URL die wordt opgeroepen, zich tijdelijk op een andere locatie bevindt. Een zoekmachine, zoals Google of Bing, neemt aan dat de oude URL op een later tijdstip weer in gebruik genomen zal worden.

Wanneer gebruik je een 302 redirect [voorbeelden]

Een 302 is dus een tijdelijke oplossing voor als er een pagina bewerkt moet worden. Deze redirect voorkomt dat er linkwaarde of link equity wordt doorgegeven als deze op de huidige pagina behouden moet worden.

Let op voor verkeerd gebruik van een 302!

Voorbeeld 1: onderhoud webshop

Als een webshop een onderhoud moet krijgen en tijdelijk niet beschikbaar is, dan kan je een 302 redirect instellen naar een andere site.

Voorbeeld 2: product tijdelijk uitverkocht

Wanneer er een product tijdelijk uitverkocht is op je webshop, dan kun je het via een 302 redirect doorverwijzen naar een gelijkwaardig product. Op deze manier wordt de pagina van het uitverkochte product nog wel geïndexeerd en kan deze in de toekomst nog gevonden worden door zoekmachines, maar hoef je geen ‘nee’ te verkopen aan de klant, omdat je een alternatief product kan aanbieden.

Wat is linkwaarde?

Elke pagina op een website heeft een bepaalde waarde, dit noemen we de linkwaarde (dit wordt vaak in één adem genoemd met linkbuilding en backlinks). De linkwaarde zegt iets over de waarde van de URL voor zoekmachines en hoe belangrijk en relevant de website is. Linkwaarde is niet uit te drukken in een specifiek getal, het wordt echter wel beïnvloed door verschillende factoren:

• Het aantal inkomende links: hoeveel webpagina’s linken naar de pagina in kwestie. Dat kunnen externe en interne links zijn
  • Variëteit van inkomende links: de links moeten van verschillende websites komen
  • Kwaliteit van inkomende links: een link van een kwalitatieve of populaire website weegt zwaarder
  • Relevantie van inkomende links: de links moeten raken aan de context van jouw webpagina

Verwijder je een bepaalde pagina van je website, dan verlies je de linkwaarde van die pagina. Jammer toch? Hiervoor kun je een 301 redirect gebruiken, deze geeft de linkwaarde door aan de nieuwe pagina.

Redirects instellen

Plugins of modules

De meeste Content Management Systemen (CMS) voorzien tegenwoordig gebruiksvriendelijke manieren aan om een 301 of 302 redirect in te stellen. Hierdoor is het configureren van redirect zeer toegankelijk geworden voor mensen die weinig technische achtergrond hebben.

Zo bestaan er voor WordPress verschillende plugins die het mogelijk maken om Redirects in te stellen. Onderstaand voorbeeld is van de Redirection plugin. In het veld Source URL geef je de oude URL in, in het veld Target URL geef je de nieuwe URL in.

Redirections is een WordPress plugin waarmee je heel eenvoudig 301 en 302 redirects kunt aanmaken.

Ook voor andere Content Management Systemen bestaan hier goede plugins of modules voor.

.htaccess

Als je vertrouwd bent met FTP (hiervoor heb je behoorlijk wat technische kennis nodig over websites) dan kun je ook redirects aanmaken via het .htaccess bestand van je website. Dit is een configuratiebestaand waarmee je de globale settings van je webserver kunt aanpassen.

Het .htaccess bestand is een krachtig maar gevoelig bestand. Wees steeds gefocust als je dit bestand aanpast, de kleinste typefout kan je website offline halen. Dat willen we nu ook weer niet.

Heb je nog geen .htaccess bestandje voor je website? Dan kan je dit zelf aanmaken door een simpel text bestandje te creëren. Deze noem je dan .htaccess en je haalt de .txt extensie weg. Bij de meeste websites staat het bestand in de root. Een voorbeeld van een website is hieronder weergegeven:

.htaccess bestand aanmaken

Wanneer je de .htaccess gaat bewerken dien je voor de redirect de volgende code toe te passen:

Redirect 301 /oude/url http://www.jouwdomein.com/nieuweurl

De nieuwe URL dient steeds de volledige URL te zijn, dus inclusief http:// of https://.

PHP

Een derde manier om een redirect in te stellen is via PHP. Hiervoor heb je geen .htaccess bestandje nodig. Je kunt via php een header creëren in de index, dit zorgt ervoor dat je doorgestuurd wordt als zijnde een 301 redirect. Dit kun je doen zoals onderstaand voorbeeld:

<?php
header( "Status: 301 Moved Permanently" );
header( "Location: http://www.jouwdomein.com/" );
exit();
?>

Interne redirects

Probeer zoveel mogelijk interne redirects te vermijden. Zorg ervoor dat interne links altijd naar de juiste URL verwijzen, zonder redirect. Een interne redirect zorgt namelijk voor een extra request, waardoor dit een negatieve invloed heeft op je crawlbudget.

Krijg het laatste SEO-nieuws in je mailbox