YouTube is een populaire zoekmachine. Maar omdat videocreate duur is, wordt het kanaal vaak overgeslagen wanneer het marketingbudget wordt verdeeld. En dat terwijl je met Youtube heel mooie resultaten kunt boeken. Zeker op vlak van zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO! Maar hoe optimaliseer je voor YouTube SEO?

In deze blog geen opsomming van alle voordelen van videomarketing, maar snelle, praktische tips om beter vindbaar te zijn en je video’s hoger te laten scoren op YouTube. Want laten we eerlijk zijn: een goede video maken is één ding, maar zorgen dat mensen je video ook echt vinden en bekijken, is een ander paar mouwen.

Wat is YouTube SEO?

YouTube SEO is het proces van het optimaliseren van video’s om hoger te ranken in de zoekresultaten van YouTube. Het omvat het gebruik van relevante zoekwoorden in titels, beschrijvingen en tags, het vergroten van betrokkenheid door middel van likes en reacties, en het verbeteren van de kijktijd. Thumbnails, ondertitels en afspeellijsten beïnvloeden ook de prestaties van YouTube SEO.

1. Begrijp hoe het YouTube algoritme werkt 

Het YouTube-algoritme kijkt vooral naar hoe mensen met je video’s omgaan. Kijken ze je video helemaal uit? Reageren ze erop? Klikken ze op jouw video tussen hun aanbevelingen? Abonneren ze zich op jouw kanaal?

Met andere woorden: interactie is één van de belangrijkste dingen voor YouTube SEO, maar het is iets waar je maar beperkt controle over hebt. We zeggen “beperkt”, omdat je wel degelijk invloed hebt: maak video’s die echt interessant zijn voor je kijkers en die hen nieuwsgierig maken naar meer. Dat is in feite wat contentmarketing inhoudt.

Je kunt het algoritme niet rechtstreeks aansturen met je account, maar je kunt wél de nieuwste updates van YouTube goed volgen. Zo kun je toch beter scoren met YouTube SEO. Dán heb je echt iets waardevols in handen.

Gebruikersbetrokkenheid en signalen die belangrijk zijn voor YouTube: 

A. Audience retention

Audience retention, oftewel het percentage van je video dat kijkers daadwerkelijk bekijken, is een belangrijke rankingfactor. YouTube beloont video’s met hoge audience retention, omdat deze video’s de kijkers boeien en de interactie hoog houden. Zorg ervoor dat je video’s interessant zijn en dat ze de kijkers vanaf de eerste seconde vasthouden.

B. Comments

Video’s met veel reacties scoren vaak hoger in de zoekresultaten. Een simpele manier om meer reacties te krijgen is door kijkers aan te moedigen om vragen te stellen of hun gedachten in de reacties achter te laten. Dit vergroot niet alleen je ranking, maar zorgt ook voor meer interactie op je kanaal.

Onderzoek van Backlinko wees uit dat er een sterk verband is tussen het aantal comments een video heeft, en de ranking in YouTube. Hoe meer reacties een video heeft, hoe hoger die zal scoren.

De impact van comments op YouTube SEO

C. Views

Video’s die veel bekeken worden, zullen blijven werken. Views zijn dus heel belangrijk en hetzelfde onderzoek van Backlinko wees uit dat er een correlatie is tussen het aantal views en de ranking in YouTube. Hoe meer views, hoe hoger de video geranchscikt staat. 

Bron Backlinko

D. Likes

Ook in hetzelfde onderzoek van Backlinko, kwam naar voor dat video’s met veel likes doorgaans hoger in de rankings staan in vergelijking met video’s met minder likes. 

2. Denk na over de lengte van je video

Het YouTube-algoritme kijkt dus naar hoe lang mensen naar je video kijken, en hoe lang de video zelf duurt. Dat is logisch: hoe langer mensen op YouTube blijven, hoe beter voor YouTube (en de adverteerders).

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat mensen langer naar jouw video blijven kijken:

  • Maak video’s van ongeveer 10 tot 15 minuten. Korte video’s van minder dan 2 minuten doen het meestal niet goed.
  • Begin met een persoonlijke en aantrekkelijke intro die mensen zin geeft om verder te kijken. Met de intro moet je echt de aandacht van de kijker vastnemen. 
  • Vertel kort wat ze in de video kunnen verwachten, en geef eventueel een kleine extra aan het einde. Zo ben je zeker dat ze blijven zitten.
  • Gebruik storytelling: een verhaal houdt de aandacht van de kijker beter vast.
  • Stel af en toe een vraag om interactie te stimuleren.

Eens de video online staat, is het aan de kijker. Kijken ze het hele filmpje? Of haken ze halverwege af? Of na een paar seconden al? Als jouw video goed scoort op dit vlak, betekent dat dat je kijker krijgt wat hij zocht.

Maak daarom video’s die echt iets te zeggen hebben, van goede kwaliteit zijn en passen bij waar je kijkers naar op zoek zijn. Dat levert je niet alleen een betere positie op YouTube op, maar ook een trouwe groep YouTube fans.

3. Publiceer kwalitatieve video’s

Ook de beeldkwaliteit speelt een grote rol in hoe goed je YouTube video scoort. YouTube ziet beeldkwaliteit namelijk als een belangrijk onderdeel van de kijkervaring (viewer experience). En wees eerlijk: blijf jij kijken naar een video met slechte beeldkwaliteit of klank?

Daarom krijgen HD-video’s (high-definition) meestal een hogere score dan video’s met een lage kwaliteit. Slechte beelden zorgen sneller voor dislikes of mensen die zich afmelden van je kanaal.

4. Gebruik ondertitels en closed captions

Je kunt in YouTube ondertitels en closed captions toevoegen aan je video’s. Dat is niet alleen handig voor mensen die slechthorend zijn of de taal minder goed begrijpen, maar ook voor zoekmachines zoals YouTube en Google.

Hoe dat werkt? Als iemand een zoekwoord intypt in YouTube en dat woord komt meerdere keren terug in de ondertitels van jouw video, dan snappen de zoekmachines beter waar je video over gaat. Daardoor wordt je video sneller gekoppeld aan die zoekopdracht. Hoe beter die match is, hoe hoger de YouTube video zal scoren in de zoekresultaten. Vooral als je pas begint met je YouTube-kanaal, is tekst in je video’s dus extra belangrijk.

Wil je ondertitels toevoegen maar heb je geen technische kennis? YouTube maakt automatisch ondertitels voor je aan. Die kun je zelfs exporteren en hergebruiken op platforms als Facebook of LinkedIn. Let wel op: de automatische ondertitels zijn vaak niet helemaal juist, dus het is slim om ze zelf nog even aan te passen in YouTube.

5. Gebruik relevante zoekwoorden in de metadata van je video

Naast interactie is ook het toevoegen van goede zoekwoorden in je metadata belangrijk om goed te scoren op YouTube. Zeker als je net begint met je kanaal is dit essentieel, want YouTube heeft dan nog geen gegevens over de gemiddelde kijktijd van je video’s om op af te gaan.

Een simpele manier om zoekwoorden te vinden, is door een term in de zoekbalk van YouTube te typen. YouTube Suggest laat je dan automatisch zien welke gerelateerde zoekopdrachten populair zijn.

Een andere manier om inspiratie op te doen, is door te kijken naar de populairste video’s (aantal weergaven) van andere kanalen binnen je niche. Analyseer bij deze video’s welke zoekwoorden er gebruikt worden in de titel, beschrijving en tags.

Een derde manier om zoekwoorden te achterhalen, is door zoekwoordenonderzoek te doen met behulp van tools zoals Semrush en Ahrefs. Dat is een klassieke SEO-methode, maar vaak komen die zoekwoorden overeen met wat mensen ingeven in YouTube.

Als je eenmaal weet welke zoekwoorden het beste passen bij jouw video en doelpubliek, kun je je metadata daarop afstemmen. Metadata bestaat uit de titel, beschrijving en tags van je video. Hieronder volgen straks wat basisregels voor elk onderdeel.

A. De titel

Een sterke titel is er eentje die opvalt, aanspreekt en mensen nieuwsgierig maakt om je video te bekijken. Maar ook voor YouTube SEO is je titel erg belangrijk. Als je titel niet goed past bij wat mensen zoeken, zullen ze je video simpelweg niet vinden.

Een handige tip: gebruik vraagvormen zoals wat, hoe of waarmee. Veel mensen zoeken op YouTube naar uitleg of tutorials, en zulke titels sluiten daar goed bij aan.

Let ook op de lengte van je titel. Te lange titels worden soms afgekapt, vooral op mobiele apparaten of bepaalde browsers. Kies daarom voor een korte en duidelijke titel van maximaal 50 tekens (inclusief spaties).

B. De omschrijving

Als je geen duidelijke beschrijving toevoegt, weet YouTube niet waar je video over gaat. Daardoor zal je video minder goed scoren in de zoekresultaten.

Zorg er dus voor dat de eerste 200 tekens van je beschrijving meteen duidelijk maken waar je video over gaat. Gebruik hierin ook de juiste zoekwoorden, zodat YouTube je video beter kan koppelen aan relevante zoekopdrachten.

Wil je extra bezoekers naar je website of aandacht voor je social media? Vergeet dan niet om links toe te voegen in je videobeschrijving.

C. Timestamps

In het beschrijvingsveld van je video kun je ook timestamps toevoegen. Timestamps zijn tijdcodes waarmee je de video opdeelt in duidelijke hoofdstukken. Zo kunnen kijkers makkelijk naar het deel gaan dat hen het meest interesseert.

Dat zorgt niet alleen voor meer betrokkenheid van je publiek, maar helpt ook YouTube om beter te begrijpen waar je video over gaat. En dat kan je ranking weer positief beïnvloeden.

D. Tags

Vergeet ook de video (hash)tags niet. Door de juiste tags toe te voegen, geef je YouTube én je kijkers meteen een duidelijk beeld van waar je video over gaat en welke onderwerpen erin voorkomen.

De beste tags zijn degenen die goed aansluiten bij je zoekwoorden (keywords).

Een handige tip: probeer jezelf te verplaatsen in de rol van een YouTube-gebruiker. Welke woorden zou jij intypen om deze video te vinden? Zo krijg je een goed idee van welke zoektermen je het best als tags gebruikt.

E. Andere factoren

Naast de titel, beschrijving en tags is het ook slim om zoekwoorden (keywords) te gebruiken in de bestandsnaam en de eigenschappen van je video. YouTube houdt hier tot op zekere hoogte ook rekening mee bij het bepalen waar je video over gaat.

Nog iets belangrijks: de thumbnail van je video. Die beïnvloedt je SEO niet rechtstreeks, maar heeft wél veel invloed op hoeveel mensen doorklikken naar je video. Het is namelijk het eerste wat kijkers zien.

Een opvallend en aantrekkelijk beeld trekt sneller de aandacht en zegt vaak meer dan 1000 woorden. Het loont dus echt de moeite om tijd te steken in het maken van een sterke thumbnail. Gebruik voldoende contrast en zorg dat eventuele tekst groot en duidelijk leesbaar is.

6. Promoot je video

Interactie is belangrijk voor je YouTube SEO, maar de manier waarop je je video verspreidt, telt minstens evenveel mee. Besteed dus zeker voldoende aandacht aan de distributie van je video.

Je kunt je video bijvoorbeeld delen op andere sociale media, maar let op: dat is niet altijd slim. Elk platform geeft voorrang aan zijn eigen video’s (native content) in het algoritme. Deel je een YouTube-video rechtstreeks op LinkedIn of Facebook? Dan bereik je meestal maar de helft van wat je normaal zou kunnen halen. Dat is ergens logisch, want niet elke video past bij elk platform.

Wat je wél kunt doen:

  • Verwerk je video in e-mailcampagnes of nieuwsbrieven.
  • Embed je video in blogs of cases op je website. Als zowel de blog als de video goed zijn afgestemd op één zoekterm, helpt dat je ranking zelfs nog meer.
  • Denk ook aan minder bekende platformen zoals Reddit of Quora. Ook daar kun je je video slim inzetten.

Kortom: er zijn genoeg slimme manieren (SEO quick wins) om je YouTube-video’s een stevige boost te geven. Natuurlijk is het lastig om op te vallen tussen de massa video’s die dagelijks worden geüpload. Maar zelfs als je maar één van deze tips toepast, kom je al een stuk verder.

Wat zijn de beste YouTube SEO-tools?

  • TubeBuddy: Een handige browser-extensie die je helpt je video’s beter te maken. Het geeft tag-suggesties en laat zien hoe je het doet vergeleken met concurrenten.
  • VidIQ: Lijkt op TubeBuddy. Deze tool helpt je met zoekwoorden vinden, inspiratie voor titels, en laat zien welke video’s goed scoren.
  • Movavi Video Editor: Een belangrijk programma om je video’s mooier en professioneler te maken. Goede videokwaliteit zorgt dat mensen blijven kijken, wat goed is voor je YouTube SEO.
  • FotoJet: Een online ontwerp-tool waarmee je opvallende thumbnails kunt maken. Mooie thumbnails zorgen ervoor dat mensen sneller op je video klikken.
  • Ranktracker Keyword Finder: Hiermee kun je zoekwoorden vinden die passen bij je video’s. Je ziet ook hoe vaak erop gezocht wordt en hoe moeilijk ze zijn om op te scoren.
  • Ahrefs en SEMrush: Deze tools zijn vooral voor Google SEO, maar ze geven ook nuttige informatie om je YouTube-video’s beter vindbaar te maken.
  • Google Keyword Planner: Handig om zoekwoorden te vinden die je ook goed kunt gebruiken voor je YouTube-content.
  • Rival IQ: Laat zien hoe je video’s het doen vergeleken met die van je concurrenten en houdt je ranking bij.
  • Awario: Houdt in de gaten hoe mensen reageren op je video’s. Publieksreactie is belangrijk voor een goede YouTube SEO.

Bestaan er YouTube SEO hacks?

Jazeker, er bestaan zeker enkele hacks die je kunt gebruiken om je YouTube kanaal te laten groeien. Dit zijn de belangrijkste hacks:

  • Voeg concurrenten toe in je video tags: Zoek een video die hoog scoort op een zoekterm waarop jij ook gevonden wilt worden. Bewerk vervolgens jouw video en voeg de naam van de concurrent toe aan de videotags. Jouw video kan nu verschijnen in de suggesties naast de video van je concurrent.
  • Reageer op video’s van je concurrenten: Filter op recente uploads met jouw doelzoekwoord. Plaats een reactie onder de video die echt waarde toevoegt, zodat je een gesprek op gang brengt. Dit is de perfecte manier om nieuwe subscribers aan te trekken voor je kanaal.
  • Gebruik infokaarten en eindschermen correct: Link ze aan relevante content en gebruik voice-overs of tekst op het scherm om kijkers aan te moedigen te klikken op de kaarten.
    Check ook regelmatig YouTube Analytics om te zien hoe je kaarten het doen en pas ze aan waar nodig.
  • Ga live op YouTube: Livevideo’s vallen extra op op het platform. Dankzij de livechat kun je makkelijk in realtime in contact komen met je doelgroep. Het aantal weergaven tijdens én na de livestream telt samen op bij het totaal aantal views.

In deze slidedeck kan je nog meer tips vinden van Itamar Blauer.

Veelgestelde vragen over YouTube SEO

Wat zijn Closed Captions (CC) op YouTube?

Closed Captions (CC) is een functie die in sommige video’s op YouTube voorkomt. Ze beschrijven wat er in een video gebeurt, zodat gebruikers de inhoud kunnen begrijpen.

Het kan nuttig zijn voor gebruikers die moeite hebben met horen of die de tekst liever lezen in plaats van luisteren.

Krijg het laatste SEO-nieuws in je mailbox