Meten is weten. Maar met de intrede van AI-zoekmachines zoals ChatGPT, Gemini en andere modellen verandert het oude SEO-landschap toch flink. Waar bedrijven eerst vooral zichtbaar wilden zijn in de zoekresultaten van Google, moeten ze nu ook zorgen dat ze goed naar voren komen in conversaties met AI-tools. De techniek hierachter heet Generative Engine Optimization (GEO).
Het meten van GEO-succes brengt wel wat uitdagingen met zich mee. In tegenstelling tot traditionele SEO, waar we duidelijke zoekwoorden en rankings kunnen tracken, opereren generatieve AI-tools met complexe prompts en contextgevoelige gesprekken. Dit maakt het lastig om direct in kaart te brengen hoe potentiële klanten bij je terechtkomen.
1. Vraag directe feedback aan je leads
Een van de meest effectieve manieren om GEO-succes te meten is door direct feedback te vragen aan je leads. Wanneer een potentiële klant contact opneemt en je vermoedt dat deze via een AI-tool bij je terecht is gekomen, is het belangrijk om te vragen: “Kun je me vertellen welke prompt je hebt gebruikt om bij ons uit te komen?”
Deze aanpak werkt bijzonder goed omdat de meeste modellen een geschiedenis bijhouden van al je chats. Gebruikers kunnen makkelijk terugkijken naar hun eerdere prompts en je precies vertellen welke drie of vier vragen ze hebben gesteld om tot hun uiteindelijke antwoord te komen. Dit geeft waardevolle inzichten in de customer journey binnen AI-tools.
2. Bevraag gebruikers via surveys op je website
Heb je standaard “How did you hear about us?” surveys op je website staan? Voeg dan naast de gebruikelijke opties zoals Google, sociale media en referrals ook specifieke AI-zoekmachines toe zoals:
- ChatGPT
- Google Gemini
- Perplexity
- Claude
- Andere relevante AI-assistenten
Deze toevoeging helpt je om beter te attribueren waar je leads vandaan komen en geeft je een beeld van de groeiende invloed van AI-tools in je customer acquisition.
3. Google Analytics en Looker Studio
Ook in GA4 en Looker Studio kun je eenvoudig in kaart brengen hoeveel verkeer je website via AI-chatbots ontvangt. Er bestaan verschillende regex-patronen die je kunt gebruiken om dit AI-verkeer te meten. Hieronder een voorbeeld:
.*chatgpt.com.*|.*perplexity.*|.*copilot.microsoft.com.*|.*openai.com.*|.*gemini.google.com.*|
.*claude.ai.*|.*aitastic.app.*|.*bnngpt.com.*|.*writesonic.com.*|.*copy.ai.*|.*chat-gpt.org.*
Vergeet ook zeker geen conversies in te stellen, pas dan wordt de waarde van AI-zoekmachines heel tastbaar.
4. Gebruik een gespecialiseerde tool voor GEO-metingen
Bedrijven die hun GEO-inspanningen serieus willen opvolgen kunnen gebruik maken van gespecialiseerde tools zoals Rankshift om hun zichtbaarheid in AI-zoekmachines te meten en optimaliseren. Via een overzichtelijk dashboard krijg je inzicht in hoe je merk scoort in AI-gegenereerde antwoorden, inclusief een vergelijking met concurrenten.
Rankshift maakt het ook mogelijk om zichtbaarheid op prompt-niveau te monitoren – bijvoorbeeld hoe vaak je merk genoemd wordt bij specifieke zoekvragen – en toont welke bronnen AI-modellen gebruiken om je sector te beschrijven.
Bovendien meet de tool het sentiment waarmee je merk besproken wordt, zodat je de impact van je communicatie kunt evalueren.
Tot slot kunnen alle gegevens geëxporteerd worden voor diepere analyse in externe AI-tools.
5. Logfile analyses
Een logfile analyse is een waardevolle en vaak onderbenutte bron binnen GEO. Het helpt marketeers en SEO-specialisten om technische bottlenecks te detecteren die AI-zichtbaarheid ondermijnen. Via logfiles kun je een hoop leren:
- User-agent analyse
- Controleer of je verkeer krijgt van AI-crawlers (zoals GPTBot, ClaudeBot, CCBot, enz.).
- Hiermee weet je of je content wordt geïndexeerd voor LLM’s.
- Crawl frequentie en diepgang
- Welke pagina’s worden veel bezocht door LLM-crawlers?
- Zijn er belangrijke landingspagina’s die niet worden gecrawld?
- Dit zegt iets over hoe toegankelijk en aantrekkelijk je content is voor AI-systemen.
- Latency (laadtijd)
- Generatieve engines hebben vaak strikte timeouts (soms <5 sec) voor het ophalen van content.
- Trage servers kunnen leiden tot incomplete indexering, wat de kans op citation vermindert.
- Referrer analysis van AI-platforms
- Sommige logtools kunnen verkeer vanuit Perplexity, ChatGPT of Gemini detecteren.
- Hiermee kun je identificeren wanneer je content gebruikt is door een generative engine.
- Error detection
- Logfiles geven inzicht in 404’s, server errors en redirects.
- Onzichtbare pagina’s (bijv. door foute canonical-tags) worden mogelijk niet meegenomen in generatieve antwoorden.
Nog meer inzichten krijgen in hoe je GEO-resultaten meet? Schrijf je dan in voor één van onze GEO-opleidingen.