In dit blogartikel leren we je wat canonical tags zijn en hoe je ze correct implementeert voor jouw SEO-strategie.
- Wat zijn canonical tags?
- Waarom zijn canonical tags belangrijk?
- Hoe ziet een rel=canonical tag eruit?
- Verschillende soorten canonical tags
- Hoe canonical tags opstellen?
- Canonical tags implementeren
- Canonical tags toevoegen in WordPress
- Best practices bij canonical tags
- Voorbeelden van het gebruik van canonical tags
- Zijn er nadelen verbonden aan het gebruik van canonical tags?
- Canonical tags genereren
- Hoe kun je controleren of je canonical tags goed staan ingesteld?
- Hulp nodig bij het instellen van je canonicals?
Wat zijn canonical tags?
Een canonical tag is een attribuut dat in de HTML-broncode van een pagina wordt meegegeven en die aangeeft aan zoekmachines dat er een canonieke, primaire versie bestaat van deze pagina (de canonieke URL).
Het is een methode om de zoekmachine te laten weten dat een pagina een duplicaat is van een andere pagina. Met een canonical tag geef je aan welke pagina’s op elkaar lijken en welke URL als de belangrijkste in de zoekresultaten moet worden opgenomen.
Waarom zijn canonical tags belangrijk?
In SEO worden canonical tags vooral gebruikt om Google en zoekmachines te laten weten welke URL er geïndexeerd mag worden, om zo duplicate content issues te voorkomen.
Duplicate content is een issue dat zich voordoet wanneer er verschillende pagina’s bestaan met bijna identiek dezelfde content. Dit kan voorkomen bij content van een andere website, maar ook bij pagina’s binnen je eigen website. Canonical tags helpen om dit laatste te voorkomen.
Een goed voorbeeld van duplicate content is een e-commerce website die een bepaald product in verschillende kleuren verkoopt. Voor elke kleur heb je in veel gevallen een aparte URL. Vaak gebeurt dit met een unieke identifier die achteraan de URL wordt geplaatst: bv. ?color=red. Soms wordt er een volledig nieuwe URL gecreëerd per kleur. De content op al deze URLs is zo goed als identiek aan elkaar, het enige verschil is de kleur.
In dit geval zou dit leiden tot duplicate content issues omdat de pagina’s vrijwel identiek zijn. Om dit op te lossen kun je werken met een canonical tag op de pagina van het product met de identifier in de URL (?color=red).
Originele URL: https://www.voorbeeld.com/product/schoen
Gefilterde URL: https://www.voorbeeld.com/product/schoen?color=red
Hoe ziet een rel=canonical tag eruit?
Een canonical tag heeft altijd dezelfde opbouw en bestaat uit deze componenten:
- link rel attribuut;
- rel=”canonical”: dit geeft aan zoekmachines mee dat er een canonical versie bestaat van deze pagina;
- href=”https://voorbeeld.com”: dit geeft de URL weer van de canonical URL.
Een canonical tag ziet er als volgt uit in de HTML-code:
Verschillende soorten canonical tags
Je kunt de canonical tags opdelen in twee verschillende soorten: canonical tags die naar zichzelf verwijzen (self-referencing canonical tag) en canonical tags die naar een andere pagina verwijzen.
Hoe canonical tags opstellen?
We zullen het opstellen van canonical tags even verder illustreren met het voorbeeld van eerder, waarbij een e-commerce bedrijf een bepaalde schoen verkoopt die beschikbaar is in verschillende kleuren:
Originele URL: https://www.voorbeeld.com/product/schoen
Gefilterde URL: https://www.voorbeeld.com/product/schoen?color=red
Gefilterde URL: https://www.voorbeeld.com/product/schoen?color=blue
Je wilt dus dat de gefilterde URLs een canonical tag bevatten waarin verwezen wordt naar de canonical URL (https://www.voorbeeld.com/product/schoen). Hiermee maak je duidelijk aan Google dat je wil dat deze pagina geïndexeerd wordt omdat beide pagina’s vrijwel identiek zijn.
Daarnaast is het, zoals eerder aangehaald, ook best practice om op de canonical URL een zelf-refererende canonical tag te plaatsen.
Op alledrie de URLs zou je dus deze canonical tag meegeven:
Canonical tags implementeren
In de HTML
Canonical tags kan je toevoegen in de <head> sectie van de HTML-broncode van een pagina. Dit is de meest standaard methode. Deze methode werkt dus ook enkel voor pagina’s die HTML bevatten (niet te gebruiken voor PDFs of andere tekstdocumenten).
We hebben al verschillende voorbeelden van een canonical tag in de HTML gezien in dit artikel:
In de HTTP header
Een tweede mogelijkheid is om de canonical tags in te stellen via de HTTP header. Dit is aangewezen voor tekstdocumenten zoals PDFs. Omdat er geen HTML is op zo’n pagina, kun je de canonicals namelijk niet instellen in de HTML-code. Dan maak je dus best gebruik van deze optie.
Een voorbeeld van de code die je zou toevoegen voor een PDF-document:
In de XML Sitemap
Een derde mogelijkheid is om alle canonical URL’s op te nemen in een sitemap. Dit is vooral handig voor grote websites met veel pagina’s, omdat het eenvoudig uit te voeren en makkelijk te onderhouden is. Een nadeel is echter dat dit een minder sterk signaal aan Google geeft dan het toevoegen van canonicals in de HTML van de pagina (optie 1).
Canonical tags toevoegen in WordPress
Het is heel eenvoudig om een canonical tag toe te voegen aan een pagina in WordPress. Je kan hiervoor best werken met een SEO-plugin zoals Yoast SEO of RankMath. Dit zijn twee populaire SEO tools voor WordPress, die allebei een gratis versie hebben. Je download dus eerst een van deze twee. Hieronder zie je dan een screenshot van waar je de canonical URL kan instellen in de Yoast SEO plugin.
Tip: Wanneer je een pagina aan het bewerken bent in WordPress, kun je het Yoast SEO interface helemaal onderaan terugvinden. De canonical URL staat dan onder de geavanceerde instellingen. Voor RankMath is dit gelijkaardig.
Best practices bij canonical tags
Wat zijn de voornaamste best practices bij het gebruiken van canonical tags? We sommen ze hier even op.
Voeg self-referencing canonical tags toe aan elke pagina
Het toevoegen van self-referencing canonical tags zorgt ervoor dat elke pagina zichzelf als de voorkeursversie aanduidt, wat voorkomt dat zoekmachines per ongeluk verschillende versies van dezelfde pagina indexeren. Dit helpt consistentie te waarborgen en voorkomt problemen met duplicate content.
Gebruik volledige URLs
Bij het instellen van canonical tags is het belangrijk om volledige URLs te gebruiken om verwarring te vermijden. Zoekmachines kunnen verschillen tussen relatieve en absolute URLs verkeerd interpreteren, wat kan leiden tot onjuiste indexering.
Voeg enkel canonical URLs toe aan de sitemap
Alleen de canonical URLs in de sitemap opnemen zorgt ervoor dat zoekmachines zich richten op de juiste, voorkeursversies van de pagina’s. Dit voorkomt dat zoekmachines tijd verspillen aan het crawlen van duplicaten en verbetert de SEO-efficiëntie.
Gebruik enkel pagina’s met een 2xx-statuscode als canonical URL
Zorg ervoor dat de pagina’s die als canonical worden ingesteld, een 2xx-statuscode teruggeven, wat aangeeft dat de pagina succesvol is geladen. Het gebruik van andere statuscodes, zoals 404 of 301, kan leiden tot verwarring bij zoekmachines en verminderde zichtbaarheid in zoekresultaten.
Gebruik slechts één canonical tag per pagina
Het gebruik van meerdere canonical tags op dezelfde pagina kan leiden tot tegenstrijdige signalen voor zoekmachines, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de indexering. Door slechts één canonical tag te gebruiken, zorg je voor duidelijkheid en voorkom je potentiële SEO-problemen.
Verwijs enkel naar indexeerbare URLs in de canonical tag
Het is belangrijk dat de canonical URL waarnaar verwezen wordt in de canonical tag zeker indexeerbaar is. Als dit niet het geval is, brengt dit zoekmachines in de war.
Voorbeelden van het gebruik van canonical tags
Bij e-commerce SEO
Canonicals spelen een belangrijke rol binnen e-commerce SEO. Het komt bij webshops vaak voor dat zij producten aanbieden die lichtjes van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld hetzelfde product in een andere kleur of maat. Dit leidt in veel gevallen tot unieke URLs per variant. In de ogen van Google (en andere zoekmachines) wordt dit gezien als duplicate content.
Om duidelijk te maken aan zoekmachines welke pagina er geïndexeerd mag worden, gebruik je canonical tags.
Bij paginatie
Paginatie op een website kan voorkomen op verschillende manieren. Denk maar aan een categoriepagina waarbij alle onderliggende producten worden getoond. Als dit er veel zijn, zit je al snel met verschillende pagina’s waar je naar kunt doorklikken. Of als je veel blogartikelen hebt geschreven voor je website, zit je ook al snel met verschillende pagina’s.
Volgens de richtlijnen van Google kun je best een self-referencing canonical tag toevoegen op elke aparte pagina. En dus niet de eerste pagina van de reeks als canonical URL instellen op de andere pagina’s. Dit zorgt er namelijk voor dat Google de andere pagina’s niet kan ontdekken.
Hieronder zie je een voorbeeld van paginatie bij een overzichtspagina voor vrouwenjeans van ZEB:
Via de SEO Pro Extension in Google Chrome kunnen we zien dat ZEB correct een self-referencing canonical tag heeft ingesteld op de aparte pagina’s (zie screenshot hieronder voor de canonical URL van pagina 3):
Bij het gebruik van UTM-tags en tracking parameters
UTM-tags worden gebruikt bij marketingcampagnes om te kunnen tracken via welke weg een bezoeker op je site terecht is gekomen. Deze data worden op die manier in Google Analytics verzameld om zo tot bepaalde inzichten te komen. Deze UTM tags worden toegevoegd aan de URL van een pagina.
Een URL waarbij UTM-tags gebruikt wordt kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:
www.voorbeeld.com/product?utm_source=new+subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=black+friday+sale&utm_content=first+cta+button
Elke UTM-tag in deze URL geeft wat info over hoe de bezoeker op de site is gekomen. In dit voorbeeld gaat het over iemand die in een Black Friday e-mail heeft doorgeklikt op een van de Call to Actions.
Je ziet waarschijnlijk al direct het probleem: de URL die gegenereerd wordt is puur gemaakt voor tracking, en biedt geen andere content dan de standaardvariant van deze pagina (www.voorbeeld.com/product). Er zou dus sprake zijn van duplicate content.
In dit geval is het dus aangewezen om een canonical tag te plaatsen op de pagina met de UTM-tags die verwijst naar de hoofdpagina, zodat het duidelijk is voor zoekmachines dat deze pagina een primaire variant heeft die geïndexeerd moet worden.
Zijn er nadelen verbonden aan het gebruik van canonical tags?
Het gebruiken van canonical tags is enorm belangrijk, maar als je er fouten tegen maakt kan het zeker schadelijk zijn voor je SEO-strategie.
De voornaamste fouten die worden gemaakt zijn de volgende:
- Geen canonical tags gebruiken of incorrect gebruiken;
- Naar een canonical URL verwijzen die geblokkeerd is van crawling of indexing;
- Canonical chains creëren (pagina A verwijst naar pagina B en pagina B verwijst terug naar pagina A);
- Verwijzen naar een URL die niet een 2XX-statuscode heeft (bv. naar een 404 verwijzen);
- Niet-canonieke URLs opnemen in de sitemap;
- Naar een URL verwijzen die niet HTTPS-ondersteund is.
Het resultaat van deze fouten zal ervoor zorgen dat Google in de war is en moeite heeft met te weten welke URL er getoond moet worden in de zoekresultaten. Hierdoor kan bijvoorbeeld de verkeerde pagina getoond worden. Als je dit doortrekt op grote schaal, voor honderden of duizenden pagina’s (bv. voor een webshop), dan kan dit een drastisch effect hebben op de traffic van je website. Op regelmatige basis een SEO-audit uitvoeren is dus de boodschap.
Canonical tags genereren
Er zijn verschillende online tools die je kan gebruiken om canonical tags mee te genereren, zoals deze van CoderSEO. Je kunt hier gewoon de URL ingeven die als canonieke URL dient en dan krijg je de canonical tag die je op deze en op de duplicate pagina’s kunt plaatsen als resultaat.
Hoe kun je controleren of je canonical tags goed staan ingesteld?
Er bestaan verschillende SEO-tools om je canonical tags te analyseren, zoals Screaming Frog of SEMrush. Met deze tools kun je je website volledig of gedeeltelijk laten crawlen om snel mogelijke issues met canonical tags te ontdekken.
Er zijn ook verschillende SEO Chrome extensies die je kunt gebruiken om snel te checken of er een canonical tag op een bepaalde pagina staat. Hieronder zie je een screenshot van de SEO Pro extensie op de homepage van Apple België:
Hulp nodig bij het instellen van je canonicals?
Heb je na het lezen van dit blogartikel nog steeds vragen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!