We kennen allemaal het verschil tussen White Hat SEO en Black Hat SEO. Echter, daartussen heb je ook nog Grey Hat SEO. Een soort grijs gebied waar nog mogelijkheden liggen om zoekmachines te slim af te zijn. In dit artikel gaan we er dieper op in en leggen we uit wat Grey Hat SEO precies is en of het algemeen aanvaard wordt door de zoekmachines.

Definitie van Grey Hat SEO

Grey Hat SEO is een set van SEO technieken die zich bevinden tussen White Hat SEO en Black Hat SEO. Het is een “grijze zone” binnen de SEO wereld waar nog mogelijkheden liggen om zoekmachines (zoals Google en Bing) te slim af te zijn met slimme trucjes om zo hogere posities te bekomen op de SERP.

De technieken die je bij Grey Hat SEO gaat toepassen, wijken af van de algemene richtlijnen die zoekmachines voorop stellen. De technieken zijn niet dermate drastisch te noemen dat ze een groot risico vormen voor je website of online visibiliteit. Het is een vorm van zoekmachine optimalisatie die op de grens ligt van de regels van Google.

Enkele Grey Hat SEO technieken

Een bekend voorbeeld van een Grey Hat SEO techniek is linkbuilding. Google en andere zoekmachines houden van een linkprofiel dat je op een natuurlijke wijze verkregen hebt. Ze zijn van mening dat je linkjes moet verdienen, niet kopen of ruilen. Sommige SEO specialisten gaan na hoeveel backlinks ze nodig hebben om een bepaalde pagina te laten ranken en kopen de links vervolgens aan via een ABC-linkruil of op startpagina’s.

Een andere techniek die vaak toegepast wordt, is het kopiëren van content van andere sites. Deze content gaat men vervolgens een beetje tweaken zodat het in de ogen van zoekmachines geen duplicate content lijkt te zijn.

Ook het kopen van ouden domeinnamen die een bepaalde autoriteit opgebouwd hebben, valt onder Grey Hat SEO. Door deze domeinnamen door te linken naar een belangrijke website, krijgt die website een gedeelte van de autoriteit van de oude domeinnaam mee.

Voordelen van Grey Hat

Het grote voordeel van Grey Hat SEO is dat je heel snel mooie posities kunt bekomen in de zoekmachines. Zo kun je doormiddel van bijvoorbeeld linkbuilding heel snel resultaten behalen. Soms kan een eerste positie al na enkele weken behaald worden. We weten allemaal dat de CTR drastisch daalt na de eerste 3 zoekresultaten, dus die eerste drie posities zijn heel belangrijk voor een bedrijf.

Kies voor White Hat SEO

Kiezen voor White Hat SEO is kiezen voor een duurzame SEO-strategie. De resultaten zullen iets minder snel komen in vergelijking met Grey Hat en Black Hat SEO, maar je website zal veel gezonder zijn in de ogen van zoekmachines. Wil je advies rond SEO? Contacteer dan ons SEO bureau. We helpen je graag verder.

Krijg het laatste SEO-nieuws in je mailbox